Cookies verbeteren de gebruikerservaring op onze site. Is dat akkoord? Akkoord Instellingen
Zoek

Imari- style vaas (ong. 300-400 mm) handgemaakt in China

_DSC0081_product
1

Imari- style vaas (ong. 300-400 mm) handgemaakt in China

Unieke vaas met mooie handbeschilderde motieven en prachtige brons-elementen. Zeer fraai interieurstuk voor in een klassiek alsook modern interieur!

Kenmerken

Showroom prijs: € 685,00
Internetprijs: € 595,00 per stuk

Aanvullende informatie

Imari-porselein is de Europese verzamelnaam voor Japans porselein dat gemaakt werd in de stad Arita, in de vroegere provincie Hizen, ten noordwesten van Kyūshū, en geëxporteerd vanuit de haven Imari, speciaal voor de Europese exportmarkt. Imari was gewoon de transporthaven voor de Arita waren. De ateliers (kilns) in Arita vormden het hart van de Japanse porseleinindustrie, die zich ontwikkelde in de 17de eeuw, nadat de witte chinaklei was ontdekt in 1616 door de ontvoerde Koreaanse pottenbakker Yi Sam Pyong (Yi Sam-p'young; 1579-1655). De Imaristijl is herkenbaar aan zijn drie dominante kleuren: het kobaltblauw, het ijzerrood en de witte porseleinen achtergrond (deze kleuren zijn niet exclusief). Het geheel is aangekleed met goud. Hoe recenter het bord hoe meer kleur. Groen is er later bijgekomen. Al vanaf 1659 werd vanuit Imari porselein naar Europa en het Arabische schiereiland geëxporteerd, in eerste fase door Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) onder het opperhoofd Zacharias Wagenaer. Pas eind van de 17e eeuw kwam het kenmerkende Imari op de markt, met veel bloemen als versiering.


Porselein is een bijzondere vorm van keramiek of pottenbakkerskunst. Voor het maken van porselein is veel kennis en ervaring vereist. Bij de samenstelling van porselein wordt kaolien, een weerbarstige, witte kleisoort, gebruikt, vermengd met kwarts en een veldspaat. Bij het bakken is een hoge temperatuur vereist. Porselein wordt daardoor hard, doorschijnend en klinkt helder. Porselein is een goede isolator en dus een slechte geleider. Porselein is bovendien reuk- en smaakloos en verkleurt nauwelijks, ook niet als het bijvoorbeeld enkele eeuwen in een scheepswrak op de bodem van de zee heeft gelegen. Porselein wordt vooral gebruikt om borden, kommen en ander vaatwerk te produceren dat dienst doet bij het opdienen van voedsel. Porselein wordt ook gebruikt als basismateriaal voor elektrische isolatoren, omdat het stevig, duurzaam, weers- en hittebestendig is. Daarnaast wordt porselein gebruikt in de tandtechnische laboratoria bij het vervaardigen van kronen en bruggen. Ten slotte is porselein ook gebruikt om poppen te vervaardigen.

 
Chinees porcelein is wereldwijd zeer bekend en geliefd.